Dark Milk – kvalitní čokoláda nemusí být jen hořká
V posledních zhruba dvou letech je ve světě čokolády velmi intenzivně slyšet o takzvané Dark Milk čokoládě. Pokud si všímáte tabulek i v běžných obchodech s potravinami, určitě vám neunikly tabulky s tímto názvem od velkých komerčních výrobců.
O trendu, kdy si velké továrny na čokoládu začínají všímat i malého marketu a trendů v bean to bar a tree to bar světě, jsme si říkali v jednom z předchozích článků. Dark Milk čokoláda jim tedy nemohla uniknout.
Co tohle označení ale vlastně znamená?
1) kakaové boby nebo kakaová hmota
2) třtinový cukr
3) sušené mléko (někdy narazíte ještě na kakaové máslo).
Pořadí třtinového cukru a sušeného mléka se samozřejmě může prohodit. Cukr by však nikdy neměl zabírat první příčku na seznamu surovin.
Zajímavostí je určitě i to, že pokud si k domácí degustaci pořídíte Dark Milk vysokoprocentní mléčnou čokoládu 60 % a hořkou 70 % tabulku téměř s jistotou bude ta mléčná obsahovat méně cukru než hořká čokoláda.Dark Milk je rozhodně za poslední roky jedním z nejčastějších trendů mezi čokolatiéry, co vyrábí kvalitní čokoládu. Hlavním důvodem oblíbenosti mezi čokoholiky je ten, že tyto vysokoprocentní čokolády uspokojí jejich touhu po tabulce z kvalitního kakaa a zároveň se jedná o smetanově jemnou čokoládu. Je to úžasná alternativa i pro milovníky klasických mléčných čokolád, kteří se teprve seznamují s kvalitními hořkými tabulkami.