Čokoládou proti stresu a k dobré náladě
Konečně byly potvrzeny myšlenky starých Májů, Aztéků a nás všech, kteří se domníváme, že konzumace kvalitní čokolády snižuje pocity stresu, nervové zátěže, a naopak vyvolává pocity štěstí a pohody.
Švýcarští vědci po dobu dvou týdnů sledovali dvě skupiny lidí, z nichž jedna denně pojídala alespoň 40 gramů čokolády a druhá skupina (tzv. kontrolní) neměla žádný příjem čokolády. Na začátku, v průběhu a na konci výzkumu byly respondentům odebrány vzorky krevní plazmy a moči, z čehož bylo zjištěno, že ti, kteří čokoládu jedli, měli nižší hladinu stresových hormonů kortizonu a katecholaminu.
Tím bylo potvrzeno, že konzumace čokolády má pozitivní vliv na lidský organismus a funkci našeho mozku. Konzumace čokolády je často spojována s pocity radosti, potěšení, uvolnění a pocity štěstí. Obsahuje látky jako anandamid, arginin, dopamin, tryptofan, fenyletylamin a další.
Když si dopřejete lahodnou čokoládu, zvyšujete tak hladinu serotoninu a dopaminu v mozku. Oba tyto neurotransmitery se v nervovém systému podílejí na vzniku nálad a jejich nedostatek může způsobovat podrážděnost až agresivitu, celkovou depresi a případně i poruchy spánku.
Další významný hormon, který je uvolňován pojídáním čokolády, je fenylethylamin neboli droga zamilovaných. Fenylethylamin je produkován septem limbického systému mozku v řídící centrále pocitů, což je část mozku zodpovědná za veškeré emoce. Ke zvýšené sekreci fenylethylaminu dochází například ve chvíli, když se k sobě přiblíží muž a žena, kteří jsou si navzájem sympatičtí.
Anandamid, který je obsažen v čokoládě, je endogenní kanabinoid přirozeně přítomný v lidském mozku spojený s pocity blaženosti nebo uvolnění. Má důležitou roli ve vnímání bolesti, při vzniku depresí, ovlivňuje chuť k jídlu a podobně.
Proto darujte svým blízkým kvalitní čokoládu z našeho e-shopu, darujete jim tak štěstí, pohodu a radost.