Aktuální trendy v čokoládovém světě
Stejně tak, jak je tomu ve světě gastronomie, ale například i módy, se mění trendy ve světě ochucených čokolád. Každé zhruba dva roky přicházejí čokolatiéři s novinkami a v některých případech i velmi netradičními kombinacemi chutí. Samozřejmě zůstávají KLASIKY, o kterých si myslím, že nevystřídá nikdy nic, jako jsou oříšky, slaný karamel, chilli nebo mořská sůl.
Co tedy frčí v současné době?
Alkohol
V poslední době se stále častěji začínají objevovat tabulky čokolády s názvy oblíbených alkoholických nápojů, jakými jsou whisky, mezcal, víno, pisco nebo rum. Tyto čokolády jsou vyráběny z bobů, které se nechají v těchto nápojích macerovat a následně se pak znovu usuší. Čokolatiér z nich následně vyrobí tabulku. Skvělá je čokoláda s whisky, jelikož kakao v této kombinaci má výraznější chuť a vyniknou dřevité tóny whisky. Zajímavé je Pisco, peruánská pálenka, která má jemné citrusové tóny a v kombinaci s limetkou jde o osvěžující záležitost na letní večery. Víno se v čokoládách objevuje méně než ostatní zmíněné nápoje, nedávno jsme mohli ochutnat limitovanou valentýnskou edici od výborné Ajaly Chocolate z Brna. Narazit se však ve světě dá i na tabulky se specifickým druhem vína, jakým je například Cabernet Savignon, a toto označení najdete i přímo v názvu čokolády. A neměla bych opomenout ani náš nejoblíbenější nápoj v Česku – pivo. Pivní slad se začíná objevovat v čokoládách velmi často.
Japonská inspirace
Japonsko začíná zajímat výrobce čokolády čím dál tím častěji. Yuzu citrusy se drží v oblíbenosti na předních příčkách a za poslední měsíce se objevil japonský zelený pepř. Samozřejmě nesmím opomenout oblíbené japonské práškové čaje Matchu nebo Hojichu. U nás na e-shopu bude brzy dostupná tabulka od Friis Holm s japonskou skořicí.
Bylinky a koření si o přidání do čokolády přímo říkají. V trendech se stále drží velmi dobře rozmarýn, který je svou vůní a chutí velmi intenzivní a v čokoládě krásně vyniká. Stejně tak je tomu s tymiánem. V závěsu se drží bazalka, hřebíček, z klasik se drží máta nebo skořice. Nezaostávají ani květiny. Levandule a růžový olej je již čokoládová „normálka“, ale přibyli k nim fialky a co nevidět tu bude rakytník. Zapomenout bych neměla ani na citrónovou trávu nebo jehličí.
Vlna tradičních českých chutí
Mám radost, že se v našem českém čokoládovém rybníčku začínají objevovat tabulky ochucené plodinami či kombinace surovin, které jsou typické pro naše končiny. Určitě jsou to šípky, které byste měli ochutnat od Míšiny čokolády, české sušené borůvky nebo jablka se skořicí od Jordi’s z Hradce.
Pečivo
Nevím jak vy, ale já jsem vždycky na prázdninách u babičky dostávala ke svačině rohlík a jeden řádek tabulky čokolády. Proto mi tento trend dělá velkou nostalgickou radost. Kombinace chléb – čokoláda se objevuje stále častěji. „Chlebovým“ zástupcem je bezesporu anglická čokoládovna Pump Street, která má hned vedle čokoládovny i svou vlastní pekárnu, a tak mají všechny jejich tabulky velmi sympatickou chuť pečiva. Určitě doporučuji ochutnat.
Nové plantáže v zajímavých zemích
Novinky se nevyhýbají ani klasickým single origin čistým čokoládám. Čokolatiéři začínají objevovat stále nové a zajímavé plantáže a místa, kde se kakao pěstuje. Nováčkem je africká Uganda, která má ve svých chuťových tónech smetanu, ořechy nebo burákové máslo. Dalšími zeměmi, které se začínají objevovat častěji jsou Trinidad s chutí po tabáku a koření, Ghana s tóny kávy, marmelády a ořechy nebo třeba ovocná a svěží Bolívie.
Alternativní mlékaMám dobrou zprávu pro ty, co si nemohou dát klasickou mléčnou čokoládu například z důvodu potravinové intolerance. Čokolatiéři v poslední době stále častěji používají alternativní mléka, jak živočišného, tak rostlinného původu. Klasikou je již kokosové mléko, na které jste jako čokoholici již určitě narazili. Existují i čokoládovny, které sladí tabulky pouze touto alternativou. Počítejte s tím, že když si pořídíte takovou tabulku single origin bez příchutě, určitě v ní objevíte kokosový nádech a tím tedy malinko zkreslenou chuť kakaa. Další variantou je kozí nebo ovčí mléko a já jsem v poslední době nadšená z ovesného mléka. Ovesné mléko dodává čokoládě chuť po pražených oříšcích a pečivu. Zapomínat bychom neměli ani na mandlové mléko, ale to zatím za ostatními zásadně zaostává.
100% čokolády
Trend 100 % čokolád je dlouhodobější záležitost, ale v poslední době sílí. Milovníci čokolády se stále častěji uchylují k variantám bez zrnka cukru nejen kvůli zdravějšímu životnímu stylu, ale hlavně proto, že na 100 % v tabulce vynikne chuť použitých kakaových bobů. Tohoto trendu si nemohli nevšimnout ani samotní výrobci a většina z nich má ve svém čokoládovém portfoliu minimálně jednu stovku. Mám radost, že ke klasickým čistým tabulkám přibývají čokolády, které jsou ochucené nebo „oslazené“ alternativně, například sušeným ovocem, datlemi, rozinkami nebo ořechy, ale klasický přidaný třtinový cukr v nich nenajdete. Je to výborná alternativa pro ty, kteří se chtějí dochutnat k čistým stovkám, ale jsou stále ještě na půli cesty a nějakou tu drobnou „sladkost“ v podobě rozinky nebo datle v čokoládě uvítají.
Mléčná čokoláda ZERO SUGAR
Podobně jako trend 100 % čokolád se objevuje novinka v podobně mléčných čokolád, ve kterých nenajdete cukru ani malinko. Jde o čokolády, vyrobené z kakaových bobů, ke kterým se přidá pouze sušené mléko. Nejčastěji bývají v poměru 75 – 80 % kakaa a zbylá procenta do sta jsou jen mléko. Tyto tabulky mají velmi specifickou chuť. Myslím si, že na první ochutnání zaskočí téměř každého, stejně tomu bylo i u mě. Mléčné čokolády bez cukru mají velmi intenzivní smetanovou až máslovou chuť, zároveň absence cukru ponechává čokoládě všechny poctivé kakaové tóny. Tento druh čokolád je pro opravdové čokoládové fajnšmekry.
Old Style čokoláda
Určitě vám někdy blesklo hlavou, jak asi chutnala ta první čokoláda za pradávných časů. Mám radost, že se stále častěji objevují čokolády s názvy Rustikální, Stone ground chocolate nebo s drcenými kakaovými boby. Taková čokoládovna Taza je jednou z těch, která vám chuť původních mexických čokolád přiblíží ze všech nejvíc. Čokolády mají kruhový tvar, jsou mlety na hrubou hmotu na kamenech, a i vzhledem k přidanému krystalovému třtinovému cukru, mají velmi zásadně rustikální křupavou strukturu. V kombinaci s chilli nebo kávovými zrny se přesunete do doby, kdy byla čokoláda ještě v plenkách.
Exotika
Trendové čokoládové okénko uzavřeme skupinou exotických chutí. Ani čokoládovému světu se nevyhýbají exotické trendy a chutě, které byste u čokolády nehledali. V poslední době mne velmi zaujal Kumquat, malý citrusový plod, který je velmi podobný mini pomeranči a konzumuje se vcelku včetně slupky, pinipig – nezralá zrna lepkavé rýže, která se používá hlavně ve filipínské kuchyni a černý sezam. Velmi zajímavé byly loňské vánoční limitované edice s tradičním vánočním pečivem Hot Cross Bun nebo Panettone. Nesmím zapomenout zmínit také slanou lékořici, dýni, ostružiny nebo banán.
Čokoláda je prostě tak úžasná věc, že nás nikdy nepřestane překvapovat! Určitě některou tabulku, která je nyní IN, nezapomeňte ochutnat.
Dobrou chuť a čokoládě zdar!